Het NPO2 programma BinnensteBuiten kwam op bezoek en maakte prachtige opnames van de boerderij en de bloeiende koolzaadakkers. Kijk het hier direct terug.
Broodje schelvis met kruiden- mayonaise
Chef-kok Ramon Brugman kookt met koolzaadolie, koolzaadhoning en veldbonen. Benieuwd naar het recept? Die vind je hier.
Groene Held van de week
Daarnaast werd Geert uitgeroepen tot Groene Held van de week. Lees hier het hele artikel. bron: NPO BinnensteBuiten.
Drentse koolzaadolie: zo van het land in je pan!
Bakken doe je misschien met boter, Italiaanse olijfolie of een lepeltje kokosvet? Maar waarom zou je oliën van ver halen, als het ook om de hoek groeit? Dat zette de Drentse akkerbouwer Geert Lindenhols aan het denken. Hij begon twaalf jaar geleden met het duurzaam telen van koolzaad en heeft er nu voetbalvelden mee vol staan. Daarom is hij de Groene Held van de Week.
Het is een mooi gezicht: velden vol koolzaad. Een gewas waar bijen graag van snoepen. Dat resulteert niet alleen in honing, maar ook in een levendige biodiversiteit en liters puur geperste koolzaadolie. Geen wonder dat akkerbouwer Geert zijn hart eraan verliest. Hij maakt het zijn missie de veelzijdigheid van deze plant en haar olie meer bekend te maken.
Koken op koolzaad- of olijfolie?
‘In Nederland is koolzaadolie niet zo bekend en dat is jammer. Gezaaid, geteeld en geperst op eigen bodem! Het is een mooi streekproduct met weinig voedselkilometers. In Duitsland en Polen kennen meer mensen het, maar in Nederland kookt er slechts 1 procent mee. En dat terwijl er minder verzadigde vetten inzitten, dan in olijfolie. Het is een keuze en een kwestie van marketing: liever halen we olie goedkoop van ver. Dat wordt ook nog vaak aangemengd met andere oliën’, aldus Geert. ‘Ik vertel er graag over, over de smaak en vele voordelen voor je gezondheid. Daarom staat het hier in de regio nu wel bij meer mensen op tafel!’
Geert: ‘Het begon als experiment. Onze huisarts wilde graag op koolzaadolie rijden, twaalf jaar geleden, dus haalde ik een pers uit Belgie en ging wat proberen. We begonnen ermee als brandstof en nu heb ik 70 voetbalvelden volstaan met koolzaad. Per voetbalveld halen we daar 1000 liter olie vanaf, voornamelijk voor consumptie, maar wij rijden nu ook met twee tractoren op onze eigen olie. Zo wordt de productie van de nieuwe oogst weer wat duurzamer. We gebruiken namelijk nauwelijks diesel meer.’
Duurzaamheid dichtbij
Naast de teelt van andere gewassen zoals mais, aardappels of suikerbiet, bepaalt koolzaad nu 75 procent van Geert’s bezigheden. Het leent zich goed voor zijn duurzame bedrijfsvoering: iets waar hij als boer met hart en ziel in gelooft. Op het erf staat zijn eigen windmolen en op het dak liggen 192 zonnepanelen. Niet alleen van Geert, hij stelt zijn dak beschikbaar voor de zonnepanelen van 18 buurtbewoners. ‘Duurzaamheid betekent voor mij samenwerken met de natuur en je omgeving. Wij produceren eerlijk voedsel voor mens en dier en verrijken de bodem. We zien het hier op eigen land, de biodiversiteit en de bodem verbetert. Dat is prachtig! Mijn vader zei: je moet de wereld mooier achterlaten dan hoe je hem aantreft. Daar doen we het voor.’