Stoofpot van veldbonen met groenten en spekjes
- Hoofdgerecht
- 90 minuten
- 2 personen
Benodigdheden
- 200 gram gedroogde veldbonen
- 2 grote uien gesnipperd
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 eetlepels koolzaadolie
- 3 stengels selderij in plakjes
- 1 kleine winterwortel in kleine stukjes
- 1 blikje tomatenblokjes
- 100 gram linzen
- 2 eetlepel balasamico azijn
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 3,5 dl bouillon
- 250 gram gerookte spekblokjes
- Takjes verse rozemarijn
- Versgemalen peper
- Zout
Recept delen
Zo maak je het
Week de bonen minstens 6 uur in 1,5 liter water. Breng na het afspoelen van de bonen de bonen aan de kook in schoon water en kook ze zachtjes gedurende tien minuten. Zet de pan 3 uur of langer in de kookstoof en giet daarna de bonen af. Gebruik je geen kookstoof dan nog eens 1,5 uur zachtjes doorkoken. Fruit de uien in de koolzaadolie en voeg de knoflook toe. Voeg de bleekselderij en wortel toe en bak even mee. Voeg de tomatenblokjes, de linzen, de bonen, de tijm, rozemarijn, balsamico azijn, peper, zout en de bouillon toe. De linzen moeten net onder het vocht staan. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat vijf minuten zachtjes koken. Zet minimaal 1 uur in de kookstoof. Gebruik je geen kookstoof laat het geheel dan nog een half uur zachtjes doorkoken. Bak de spekjes knapperig, laat ze uitlekken en voeg de spekjes toe aan de stoofschotel.