Brandstofprijzen door het dak: ‘Iedereen heeft baat bij koolzaad’
Misschien heb je het al gemerkt de afgelopen weken bij de pomp: de brandstofprijzen zijn niet mals. De prijs voor een liter benzine was vorige week de hoogste ooit. Volgens de Drentse boer Geert Lindenhols is dit hét moment voor Nederlandse boeren om in koolzaad te stappen.
Koolzaad wordt verwerkt tot koolzaadolie, waar biobrandstof van gemaakt wordt. En daar krijgen boeren als Lindenhols nu een goede prijs voor. Bovendien zou het volgens Lindenhols zelf dé oplossing zijn voor klimaatvraagstukken. Maar is dat echt zo?
“Iedereen heeft baat bij koolzaad”, zegt hij tegen EditieNL. “We hebben olie nodig, voor brandstof en voedsel. Dat kun je van koolzaad maken, en het restproduct – de eiwitten – kunnen als veevoer worden gebruikt.” Dat maakt het product volgens hem erg duurzaam. “Bovendien is het goed voor de bijenpopulatie want die komen op de bloemen van het koolzaad af.”
Zeewier
Er is volgens Lindenhols geen gezondere olie te bedenken. “Het is veel gezonder dan soja; dat moeten we bovendien ook helemaal uit Brazilië halen. En we gebruiken 100 procent van het product. De bemesting kan met zeewier dus dat maakt het ook heel duurzaam.”
Toch vindt Chris de Visser, agroneem duurzame landbouw van de WageningenUniversity het allemaal wat overtrokken. “Voor bijen is het goed”, bevestigt hij aan EditieNL. Maar of het echt duurzaam is? “Daar is al lang discussie over. Als dierenvoer is het een goede vervanger van soja en het kan ook een eiwitvervanger zijn voor voedsel voor de mens. Maar als brandstof is het niet erg effectief.”
Heel Nederland vol
Dat is niet omdat het product niet werkt, maar je hebt er ongelofelijk veel voor nodig. “Als we onze auto’s op biodiesel gemaakt van koolzaadolie willen laten rijden dan moeten we zo ontzettend veel koolzaad planten dat we eigenlijk heel Nederland er vol mee moeten zetten en dan is er geen ruimte meer voor andere gewassen.”
Wat wordt er allemaal gemaakt van koolzaad?
Koolzaad wordt verwerkt als olie wat gebruikt wordt met koken. Daarnaast kan het ook in crèmes en zeep worden verwerkt. Van de olie wordt ook biodiesel gemaakt. Van het restproduct wordt veevoer en stro gemaakt.