Mijn verhaal

over duurzame akkerbouw

Geert

KOOLZAAD

Ik ben Geert Lindenhols, koolzaadteler in Zuidwolde. Gezond en tastbaar voedsel produceren met de echte smaak van het product, dat vind ik prachtig. In de ruim tien jaar dat ik koolzaad verbouw heb ik gezien dat het een geweldig gewas is met heel veel mogelijkheden. Het is zonde om die mogelijkheden niet volledig te benutten. Daarom ben ik de olie uit het koolzaad gaan halen. Dat doe ik op een duurzame manier. In mijn bedrijf ga ik voor energieneutraal; Een inventieve windmolen zorgt voor de energie die nodig is om de oliepers te laten draaien. En mijn trekkers die rijden op een mengsel van, hoe kan het ook anders, koolzaadolie. Zo ben ik altijd aan het bedenken en doen hoe akkerbouw duurzamer kan, met oog voor de omgeving, biodiversiteit en het milieu.

Veldbonen

Naast koolzaad verbouw ik ook een ander geweldig gewas, veldbonen. Ook een duurzaam te gebruiken product dat eigenlijk een beetje vergeten is in Nederland. Zonde! Ik probeer dat terug te brengen in het landschap en op het bord. Veldbonen zitten vol met plantaardig eiwit, meer dan 30%, en dat maakt het een goede vleesvervanger. Ik verwerk het zelf tot een fijngemalen meel en dat is weer goed te gebruiken in de keuken. Meng bijvoorbeeld een derde veldbonenmeel bij je gehaktbal. Een oplossing om minder vlees te eten. Óf… een grotere gehaktbal!

best

De naam Geerts Best kon niet missen. Best is een typisch Drentse uitspraak die ik regelmatig gebruik. Het betekent zoiets als: Goed of Het komt voor elkaar. Als een Drent Best tegen je zegt, kun je er van uitgaan dat het wordt geregeld zonder gedoe en op de beste manier. Zo sta ik ook in mijn werk. Mensen in mijn omgeving weten en herkennen dat. Het kan dan ook niet anders dat mijn naam ervoor staat.

In de media

Regelmatig zijn duurzame landbouw, korte ketens, koolzaadolie en eiwittransitie onderwerp van gesprek. En ik werk dan ook graag mee aan items die helpen om mijn verhaal bij de burgers vertelt te krijgen. Altijd mooi!

LAATSTE nieuws

Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

En ontvang regelmatig een update van Geerts Best!