Veldbonen is een oud gewas dat we vroeger veel aten, maar net als andere voedingsmiddelen een beetje zijn vergeten. Volledig onterecht, want veldbonen zijn echte gezondheidsbommetjes. Tegenwoordig zie je steeds meer aandacht voor veldbonen vanwege deze gezondheidsaspecten.
Door de veldbonen te malen ontstaat er veldbonenmeel. De voedingsstoffen blijven zo behouden maar je kunt het veelvuldig gebruiken in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van brood, cake of pannenkoeken. Maar ook in zijn geheel zijn veldbonen heerlijk als snack.
Een duurzaam product komt van dichtbij en hoeft zo weinig kilometers af te leggen van het land naar het bord. Mijn akkers liggen in Zuidwolde in het mooie Drenthe. Hoe lokaal wil je het hebben?
Ook werk ik zoveel mogelijk energieneutraal, in een korte keten en met oog voor natuur en biodiversiteit. Dat is waar ik voor sta, zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van lekkere en gezonde producten van het land.
Wil je precies weten hoe we de veldbonen verbouwen en malen? Lees hieronder verder.
Veldbonen zijn rijk aan eiwitten, dit zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. In veldbonen zit wel meer dan 30% eiwit, dit is veel meer dan in de meeste andere bonen. Daarom kun je van velbonen ook perfect vleesvervangers maken of gebruiken in een flexitarisch dieet. Meng bijvoorbeeld een derde veldbonenmeel bij je gehaktbal. Een oplossing om minder vlees te eten. Óf… een grotere gehaktbal!
Maar veldbonen zijn ook een bron van vezels. Vele Nederlanders krijgen dagelijks onvoldoende vezels binnnen. Een schepje veldbonenmeel door het avondeten kan al een grote stap zijn naar het halen van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid vezels.
Ja, de veldbonen zijn 100% plantaardig en past in een vegetarisch en veganistisch dieet.
De koolzaadolie en de pasta van Geerts Best zijn op steeds meer plekken verkrijgbaar. In de buurt of direct online. Kijk hier voor de verkooppunten.
© 2023 | Geerts Best
Webdiensten en webdesign – Voorlopers.nl
En ontvang regelmatig een update van Geerts Best!